Taustalla

Sata vuotta sitten Teknillisestä korkeakoulusta valmistui nuori diplomi-insinööri, joka rakasti luonnossa liikkumista. Kolme vuotta myöhemmin saman tutkinnon suoritti kaksi muuta koneosaston nuorta lupausta, joista toinen olisi alun perin halunnut maanviljelijäksi. Toinen vietti kaiken vapaa-aikansa Saaristomerellä purjeveneen ruorissa.

Nuo kolme nuorta insinööriä tekivät kukin uransa teollisuuden ja tekniikan aloilla ja rakensivat samalla kotimaan uutta kehitystä ajan hengessä. He jakoivat myös syvän arvostuksen luontoa kohtaan.

Heidän aikanaan maatamme kohtasivat hyvin erilaiset haasteet kuin nyt. Ne olivat silti suuria kohtalonkysymyksiä. Nyt käynnissä oleva ympäristökriisi on ihmisen historian vaikein haaste, ja sitä kolme rakentajaa olisivat varmasti halunneet olla mukana ratkaisemassa.

Tänään jokaisen elämäntyötä kunnioittaa säätiö tai rahasto, joka tukee ympäristötutkimusta ja siitä nousevia ratkaisuja. Nyt nämä kolme säätiötä yhdistävät voimansa ja palkitsevat vuorostaan tulevaisuuden rakentajia uuden tiedon ja ymmärryksen valossa.

Kolme rakentajaa nostavat esiin tulevaisuuden ratkaisijoita

Kuva: Novafoto / SLS, Henrik Höijerin arkisto.

Henrik Höijer (1892–1984) valmistui Teknillisen korkeakoulun koneosastolta 1921. Hän loi uran teknisenä johtajana osuuskunta Laborissa, joka oli Hankkijan ruotsinkielinen vastine. Höijer oli innokas partiolainen ja luontoharrastaja. Svenska Litteratursällskapetin suurimpiin rahastoihin kuuluu Ingrid, Margit ja Henrik Höijerin rahasto II, jonka tarkoituksena on muun muassa tukea henkilöitä tai organisaatioita, jotka tutkivat ympäristönsuojelua ja teknologiaa.

Heikki H. Herlin (1901–1989) valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun koneosastolta 1924. Vuorineuvos Herlin teki elämäntyönsä Kone Oy:n johdossa. Perheen tilalla Kirkkonummen Thorsvikissa harjoitettiin silloin ja harjoitetaan edelleen maanviljelyä. Tiina ja Antti Herlinin säätiö on yleishyödyllinen säätiö, joka vuosina 2020–2025 keskittää resurssinsa globaalin ympäristökriisin ratkaisuihin ja erityisesti päästöjen nopeaan leikkaamiseen.

Tor Nessling (1901–1971) valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun koneosastolta 1924, samana vuonna kuin Heikki Herlin. Vuorineuvos Nessling teki elämäntyönsä autoteollisuuden parissa, mutta vietti vapaa-aikaansa vaimonsa Maj Nesslingin kanssa Saaristomerellä, metsässä tai lintuja bongaten. Maj ja Tor Nesslingin Säätiö etsii systeemisiä ratkaisuja ekologisesti kestävään tulevaisuuteen tarjoamalla tukea tutkimukselle, mahdollisuuksia kohtaamisille sekä tutkittua tietoa yhteiskunnan käyttöön.