Lyhyesti

Planeetallamme jyllää ekologinen kriisi. Haluamme ratkaista sen yhdessä. Kolmen säätiön yhteinen Sininen pallo -palkinto on tunnustus, jonka voi saada uraauurtavasta ja skaalautuvasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa meitä sammuttamaan kriisin.

Liity mukaan seuraamaan pallon liikkeitä ja näet, millä aloilla ja minkä aiheiden parissa työskentelemällä voimme tehdä tulevaisuudesta paremman.

Palkinto on suuruudeltaan 100 000 euroa. Palkinnon saaja tarjoaa skaalautuvia tai monistettavia ratkaisuja kaikkia meitä järisyttävän ympäristökriisin kukistamiseen. Palkinto korostaa ihmisten käyttäytymisen muutoksen merkitystä ympäristö- ja ilmastokysymyksissä. Se myönnetään Suomessa toimiville ryhmille ja henkilöille, jotka ratkaisuillaan auttavat muuttamaan kansalaisten käyttäytymistä. 

Näin pallo pyörii

Palkinnon rahoittavat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Svenska litteratursällskapet i Finland SLS tasaosuuksin. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Vuonna 2024 ehdokkaita palkinnon saajiksi haetaan avoimme open call -kutsulla. Ehdokkaita arvioi ja listaa täydentää asiantuntijaraati, joka seuraa ja arvioi alan kenttää jatkuvasti. Raati vaihtuu vuosittain. Vuonna 2023 raatiin kuuluivat vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, psykologian professori ja ilmastotuuppauksen asiantuntija Paula Salo ja Head of Impact Katariina Helaniemi. Vuoden 2024 asiantuntijat valitaan kesään mennessä.

Palkinnosta päättää palkintolautakunta, johon kuuluvat sitä rahoittavien säätiöiden edustajat. Palkintoa on ajetty vuosittain vuodesta 2021 lähtien. Vuoden 2024 voittaja julkistetaan Helsingissä järjestettävässä palkintotilaisuudessa 4.12.2024.

Tiina ja Antti Herlinin säätiö, logo
Svenska litteratursällskapet i Finland, logo