Lyhyesti

Planeetallamme jyllää ekologinen kriisi. Haluamme ratkaista sen yhdessä.
Kolmen säätiön yhteinen Sininen pallo -palkinto on tunnustus, jonka voi saada uraauurtavasta ja skaalautuvasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa meitä sammuttamaan kriisin.

Liity mukaan seuraamaan pallon liikkeitä ja näet, millä aloilla ja minkä aiheiden parissa työskentelemällä voimme tehdä tulevaisuudesta paremman.

Palkinto on suuruudeltaan 100 000 euroa, ja sen saaja tarjoaa skaalautuvia tai monistettavia ratkaisuja kaikkia meitä järisyttävän ympäristökriisin kukistamiseen. Palkinto korostaa ihmisten käyttäytymisen muutoksen merkitystä ympäristö- ja ilmastokysymyksissä. Se myönnetään ratkaisuille, jotka olemassaolollaan muuttavat kansalaisten käyttäytymistä. Palkinto myönnetään suomalaisille organisaatioille, yrityksille tai yhdistyksille, tutkimusryhmille tai mahdollisesti yksityishenkilöille, kielestä riippumatta. Ryhmille ja henkilöille, jotka toimivat ratkaisujen eteen.

Näin pallo pyörii

Palkinnon rahoittavat Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Maj ja Tor Nesslingin Säätiö sekä Svenska litteratursällskapet i Finland SLS tasaosuuksin. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Ehdokkaat palkinnon saajaksi valitsee asiantuntijaraati, joka seuraa ja arvioi alan kenttää jatkuvasti. Raati vaihtuu vuosittain. Vuonna 2022 raatiin kuuluvat vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, Onego Bion toimitusjohtaja ja Gold & Green Foodsin perustaja Maija Itkonen, ympäristöjohtamisen ja -talouden professori Lassi Linnanen sekä YK:n ympäristöohjelman asiantuntija Siiri Mäkelä.

Palkinnosta päättää palkintolautakunta, johon kuuluvat sitä rahoittavien säätiöiden edustajat. Palkinto jaetaan vuosittain, ja se jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Vuoden 2022 voittaja julkistetaan tammikuussa 2023.

Tiina ja Antti Herlinin säätiö, logo
Svenska litteratursällskapet i Finland, logo