Lyhyesti

Planeetallamme jyllää ekologinen kriisi. Haluamme ratkaista sen yhdessä. Kolmen säätiön yhteinen Sininen pallo -palkinto on tunnustus, jonka voi saada uraauurtavasta ja skaalautuvasta teknologiasta tai tieteellisestä tutkimuksesta, joka auttaa meitä sammuttamaan kriisin.

Palkinto on suuruudeltaan 100 000 euroa. Palkinnon saaja tarjoaa skaalautuvia tai monistettavia ratkaisuja kaikkia meitä järisyttävän ympäristökriisin kukistamiseen. Palkinto korostaa ihmisten käyttäytymisen muutoksen merkitystä ympäristö- ja ilmastokysymyksissä. Se myönnetään Suomessa toimiville ryhmille ja henkilöille, jotka ratkaisuillaan auttavat muuttamaan kansalaisten käyttäytymistä. 

Näin pallo pyörii

Palkinnon rahoittavat TAH-säätiö, Maj ja Tor Nesslingin säätiö sekä Svenska litteratursällskapet i Finland SLS tasaosuuksin. SLS:n osuus rahoitetaan Ingrid, Margit ja Henrik Höijer II -rahastosta.

Vuoden 2025 palkintoteema keskittyy asumiseen ja rakennettuun ympäristöön – siihen, miten ja missä elämme, rakennamme ja vaalimme yhteistä tilaa ekologisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävämmällä tavalla niin kaupungeissa kuin pienemmilläkin paikkakunnilla.

Palkinnolla halutaan nostaa esiin edelläkävijöitä, jotka kehittävät uusia ratkaisuja asumiseen ja rakennettuun ympäristöön liittyviin kestävyyshaasteisiin. Etsimme erityisesti kokeiluja, toimintamalleja ja käytäntöjä, jotka haastavat vallitsevia käsityksiä hyvästä asumisesta ja rakennetusta ympäristöstä sekä uudistavat nykyisiä rakenteita ja toimintatapoja.

Painopisteenä ovat ratkaisut, jotka ovat sovellettavissa ja skaalattavissa laajemminkin sekä pohjautuvat tutkittuun tietoon. Haluamme tukea aloitteita, jotka tuovat tutkitun tiedon osaksi yhteiskunnallista muutosta ja edistävät ekologisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti kestävää elinympäristöä.

Palkittavaksi valittavan aloitteen, innovaation tai teon tulee perustua tutkittuun tietoon tai hyödyntää sitä olennaisena osana tavoitteitaan ja toimintatapaansa. Palkinto voidaan myöntää myös tutkimushankkeelle, jos se tuottaa uutta tietoa asumisen tai rakennetun ympäristön kestävyyshaasteista ja tuo sen vaikuttavalla tavalla yhteiskunnalliseen keskusteluun tai käytännön ratkaisuiksi. Keskeistä on, että tutkimus ei jää akateemiseen kontekstiin, vaan se edistää aktiivisesti muutosta ekologisesti, kulttuurisesti tai sosiaalisesti kestävään suuntaan.

Palkittava aloite, innovaatio, tutkimus tai teko voi liittyä esimerkiksi yhteisöllisen, kohtuuhintaisen ja ekologisesti kestävän asumisen edistämiseen, rakennusten pitkäikäisyyden ja muunneltavuuden kehittämiseen tai rakennetun kulttuuriympäristön kestävään hyödyntämiseen/uudistamiseen.

Palkintosumma voidaan jakaa useamman palkinnonsaajan kesken. Palkinnonsaajat voivat olla Suomessa toimivia yksilöitä, ryhmiä tai yleishyödyllisiä toimijoita.

Palkinnonjakotilaisuus järjestetään Helsingissä 26.11.2025.

Svenska litteratursällskapet i Finland, logo